Унгария блокира споразумението с Европейския съюз (ЕС) за 50 милиарда евро

...
Унгария блокира споразумението с Европейския съюз (ЕС) за 50 милиарда евро
Коментари Харесай

Унгария блокира отпускането от ЕС на 50 милиарда евро за Украйна

Унгария блокира съглашението с Европейския съюз (ЕС) за 50 милиарда евро за Украйна от бюджета на Европейски Съюз. Лидерите взеха решение да се върнат към полемиката по него през януари. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира нидерландския министър председател премиер Марк Рюте.
Прочетете още
Рюте сподели, че 26 страни от Европейски Съюз са съгласни да дават на Украйна парите  до 2027 година Но Унгария е срещу това решение, което изисква единогласие.

" Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през идващите няколко седмици, сподели Рюте пред кореспонденти на излизане от договарянията. Ние се споразумяхме с 26-те страни. Виктор Орбан от Унгария към момента не съумя да направи това. Уверен съм, че можем да реализираме договорка при започване на идната година. Мислим, че това ще се случи в края на януари ", сподели Рюте.

Той добави, че ще има друга среща на върха за реализиране на договорката.

Припомняме, че в четвъртък след траялата към три часа полемика сред водачите на ЕС относно присъединението на Украйна към блока, немският канцлер Олаф Шолц предложил на Виктор Орбан да излезе на открито при гласуването.

Политическият финт на немския канцлер убеди унгарския водач да се откаже от ветото си върху разширението на Европейски Съюз.

Идеята разреши на 26-те водачи на Европейски Съюз, които останаха, да одобрят пътя на Украйна към присъединение с нужното единодушие - което съгласно разпоредбите на Европейски Съюз се извършва и в случай че един водач отсъства - до момента в който Орбан към момента може да каже, че не е дал своя вот в поддръжка.

Орбан реагира сериозно откакто стана ясно, че Европейският съвет стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова. Докато останалите водачи приветстваха новината, то Орбан написа във " Facebook ": Членството на Украйна в Европейски Съюз е неприятно решение. Унгария не желае да взе участие в това неприятно решение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР